Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Asociatia Spirits Romania colaboreaza pentru combaterea pietei neagre din industria bauturilor spirtoase

Comentariile sunt închise pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Asociatia Spirits Romania colaboreaza pentru combaterea pietei neagre din industria bauturilor spirtoase comunicate de presa

BUCURESTI, 13 aprilie 2017 – Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Asociatia Spirits Romania, organism reprezentativ al producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania, au stabilit in cadrul unei intalniri intre conducerea ANAF, reprezentata la nivel de vicepresedinti, si conducerea Asociatiei Spirits Romania, care a avut loc in data de 12 aprilie 2017, demararea unei colaborari pentru a combate piata neagra din industria bauturilor spirtoase, in conditiile in care consumul de alcool nefiscalizat este foarte ridicat in Romania, cu efecte negative asupra societatii si economiei.

Un parteneriat strans intre autoritatile publice, industrie si societatea civila este esential atat pentru insanatosirea pietei de bauturi spirtoase, cat si pentru cresterea nivelului de taxe colectate la bugetul de stat. In acest sens, Asociatia Spirits Romania si ANAF au agreat sa colaboreze in perioada urmatoare prin actiuni de preventie si control pentru diminuarea productiei si comercializarii nefiscalizata a bauturilor spirtoase, Asociatia Spirits Romania angajandu-se sa contribuie in timp real cu informatii privind cazurile de evaziune fiscala, contrabanda sau contrafacere de alcool sesizate in piata.

Acest fenomen afecteaza negativ atat statul care pierde prin neincasarea taxelor si impozitelor, cat si companiile care opereaza legal in aceasta industrie, limitandu-le potentialul de dezvoltare, de creare de noi locuri de munca, de investitii in facilitati de productie locale si afectandu-le puternic competitivitatea pe sectorul exporturilor. In plus, consumul de alcool ilicit, a carui calitate nu este in niciun fel controlata, reprezinta un risc major pentru sanatatea consumatorilor si le poate pune in pericol viata.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania este pe primul loc in Europa la consumul de alcool neinregistrat si cu 42% sub media europeana la consumul de alcool inregistrat.

Combaterea pietei negre din industria alcoolului, in toate formele ei, este o prioritate pentru ANAF, iar cresterea nivelului de cooperare cu mediul de afaceri este obiectiv strategic care va contribui la succesul actiunilor operationale de control, derulate in prezent, precum si la imbunatatirea cadrului legislativ” au declarat reprezentantii ANAF in cadrul intalnirii.

Experienta din alte state europene ne-a aratat ca cele mai eficiente metode de combatere a consumului daunator de alcool sunt parteneriatele public-private intre autoritatile publice si industrie si ne-am propus sa realizam aceasta colaborare si in Romania. Conform estimarilor  noastre, bazate pe datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, piata neagra din domeniul bauturilor spirtoase este de aproximativ 75% din consumul total. Dintr-o piata totala a bauturilor spirtoase, estimata la 700 de milioane de euro anual, numai 180 de milioane de euro reprezinta consum fiscalizat de alcool. Ca urmare, daca luam in considerare incasarile actuale din accize, de 90 de milioane euro pe an, estimam ca statul ar putea incasa cu 250 milioane de euro mai mult daca piata ar fi complet fiscalizata. Aceste fonduri suplimentare ar putea fi folosite pentru alte zone prioritare, cum ar fi educatia, sanatatea, transportul” a declarat Tudor Furir, presedintele Spirits Romania.

Comments are closed.