sector

Bauturile spirtoase sunt bauturi alcoolice cu o concentratie alcoolica de minimum 15% vol.

La nivel mondial, bauturile spirtoase se regasesc sub o paleta larga de gusturi si forme, avand o traditie impresionanta. De la locuitorii insulelor Caraibe, care au inceput sa fabrice romul din trestia de zahar, la micile distilerii infiintate in Europa secolului XIV, industria bauturilor spirtoase s-a dezvoltat ca o parte intrinseca a societatii. In Europa, bauturile spirtoase sunt clasificate in 46 de categorii bine definite: de la cunoscutele bauturi precum gin, lichior, rom, vodca sau whisky, la bauturi spirtoase traditionale, specific europene, precum tariiile din fructe, cidru, pastis, sambuca etc.

Cum se produc

Toate bauturile spirtoase trec prin cel putin doua proceduri pentru a fi create: distilare si fermentare.

Fermentarea este procesul prin care alcoolul este creat, iar distilarea este procesul prin care alcoolul este separat si indepartat. Pentru ca fermentarea sa apara, doua elemente sunt necesare: o materie prima sub forma lichida, care sa contina zahar, si drojdie. Produsul rezultat din aceasta reactie este alcoolul si dioxidul de carbon (CO2).

Formula pentru fermentare

cum se produc

Distilarea este procesul prin care un lichid format din doua sau mai multe parti se separa in parti mai mici prin adaugarea si eliminarea caldurii din amestec. Bauturile spirtoase distilate sunt produse din materii prime agricole, cum ar fi strugurii, trestia de zahar, melasa, cartofii, cerealele, etc.

In general, pentru a crea bauturi spirtoase pe baza de cereale, procesul de productie este urmatorul:

infografic

 

Comments are closed.