Spirits Romania saluta initiativa legislativa privind interzicerea comercializarii de bauturi alcoolice in randul minorilor

Comentariile sunt închise pentru Spirits Romania saluta initiativa legislativa privind interzicerea comercializarii de bauturi alcoolice in randul minorilor comunicate de presa

BUCURESTI, 18 noiembrie 2019 – Spirits Romania, asociatia reprezentativa a industriei de bauturi spirtoase din Romania, saluta propunerea legislativa pentru completarea Legii nr. 61/1991 cu scopul de a interzice comercializarea in magazine sau distribuirea gratuita a bauturilor alcoolice in randul minorilor de catre unitatile autorizate sa le comercializeze.

,,Sustinem propunerea de a introduce reglementari mai stricte privind vanzarea de bauturi alcoolice minorilor. Un obiectiv prioritar pe termen lung al asociatiei noastre il reprezinta cresterea nivelului de constientizare a efectelor consumului de alcool in randul minorilor prin programe de informare si educare. Consecintele alcoolului asupra sanatatii si dezvoltarii minorilor sunt grave, iar factorii responsabili au obligatia sa intervina cu fermitate pentru combaterea acestui fenomen. Masura legislativa propusa este necesara pentru a completa eforturile preventiei prin educatie si ne exprimam increderea ca va avea efecte pozitive pe termen lung„, a declarat Tudor Furir, Presedintele Spirits Romania.

In Romania, consumul de alcool in randul minorilor este in continuare foarte ridicat, iar datele UNICEF arata ca debutul consumului de alcool se produce devreme, in intervalul varstei de 13-14 ani.

Spirits Romania se implica activ in procesul de responsabilizare a consumatorului si a implementat de-a lungul timpului, in parteneriat cu autoritatile publice, societatea civila si lanturile comerciale, programe de informare si educare cu privire la efectele negative ale alcoolului asupra minorilor.

Controlul riguros al accesului minorilor la alcool este o componenta esentiala in demersul de combatere a consumului de alcool in randul minorilor. Legiferarea interdictiei magazinelor de a vinde bauturi alcoolice minorilor este o masura care s-a dovedit de impact in celelalte tari europene cu experienta indelungata in programe de preventie. Pentru a veni in sprijinul eforturilor autoritatilor publice, ne propunem sa continuam actiunile de promovare a unei abordari responsabile cu privire la varsta legala pentru a cumpara si consuma bauturi alcoolice.

Industria de bauturi spirtoase din Romania ramane angajata in promovarea unui consum moderat si responsabil de alcool si un partener de dialog in problema combaterii consumului de alcool in randul minorilor.

Comments are closed.